Nový občanský zákoník přinese velké změny v soukromém právu

10. prosinec 2013

Od prvního ledna začne platit nový občanský zákoník. Přináší řadu novinek, které se dotknou života nás všech. Zákoník se tematicky dělí na několik částí. Ta nejobsáhlejší v sobě zahrnuje různé druhy smluv nebo třeba řešení odpovědnosti za škodu.

„Nový občanský zákoník z gruntu mění soukromé právo a jsme přesvědčováni autory, že nás vrací do Evropy,“ říká Markéta Selucká z Katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Já se osobně domnívám, že jsme mohli jít pomocí postupných novelizací, odstranit to, co nefunguje. Myslím, že to nebylo až tak úplně nutné,“ dodává.

Současný občanský zákoník je z roku 1964 a stavěl na zásadách socialistického práva. Má ale za sebou řadu novelizací. Nový zákoník se vrací k vládnímu návrhu z roku 1937, inspiruje se ale také právními řády jiných zemí a zahrnuje v sobě některá ustanovení z jiných zákonů a kodexů.

„Tvůrci tohoto předpisu vycházeli z předpokladu, že místo občanského zákoníku a obchodního zákoníku vznikne jeden předpis, který bude použitelný jako pro subjekty nepodnikatelské, tak pro subjekty podnikatelské,“ popisuje prorektor Akademie Sting Karel Marek a doplňuje:

„Ta jednota toho právního předpisu tady bude, ale ne všechna ustanovení budou shodná a mám obavy, že pro běžného občana to bude přece jenom trošku náročnější.“

Kritikou nové právní úpravy nešetří například právník České lékařské komory Jan Mach. Zdůrazňuje, že v některých ustanoveních je nový občanský zákoník v rozporu se zákonem o zdravotních službách. Týká se to například pravidla, kdo by měl rozhodovat o osudu pacienta ve chvíli, kdy už toho sám není schopen.

Právníci upozorňují na chyby

„Nový občanský zákoník jmenuje příbuzné, kteří by měli rozhodovat, v různém pořadí, zatímco zákon o zdravotních službách preferuje, podle mého názoru správně a v souladu s listinou základních práv a svobod, aby si pacient za svého života především určil, kdo má právo nahlížet do jeho dokumentace, kdo má právo na informace o něm, a kdo má také právo v takovém případě za něho dávat zástupný souhlas,“ tvrdí Mach a doplňuje:

„To vůbec nemusí být příbuzný, to může být třeba jeho kamarád nebo přítelkyně. A tady jsou dva zákony, předpisy stejné právní síly, z nichž jeden stanoví jiné pravidlo než druhý, což je samozřejmě hrubá legislativní chyba. A těch bychom našli ještě celou řadu.“

Řadu problémů při soudních sporech může přinést i to, že zatím neexistuje nový občanský soudní řád. Na veškerá nová ustanovení se musí aplikovat ten starý.

autor: gaj
Spustit audio