Kroj sluší každé ženě – září barvami a omládne, myslí si Gabriela Mahdalová

12. červenec 2021

Je držitelkou ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje. Její vášní jsou slovácké výšivky a tradiční materiály jako je len nebo kanafas. Jak ve své tvorbě Gabriela Mahdalová kloubí staré vzory s moderním přístupem?

„Slovácko je jedna z nejkrásnějších krojových oblastí na celém světě, je to úžasné bohatství. Málokterá země má tak bohaté kroje,“ říká rodačka z Vysočiny, která nyní žije v Nivnici.

„Nejvzácnější jsou na kroji ruční výšivky, které se vyšívaly na plátně – jsou to neskutečné hodiny práce. Vůbec nechápu, jak to ty ženy vyšívaly u svíček v kuchyňkách,“ obdivuje kvalitní práci Gabriela Mahdalová. Vyšívalo se tehdy kvalitní bavlnkou, která se dovážela z Francie a používá se dodnes.

Na první pohled se může zdát, že kroj je složitý. „Překvapila mě ta jednoduchost střihu. Kroj rozložíte na čtverce a obdélníky – některé jsou výšivky, některé plátno. Je to jednoduchá konstrukce, protože si to ženy šily samy.“

Kroj sluší každé ženě

„Většina žen, i pokročilejšího věku, když se obleče do kroje, tak jsou z nich okamžitě mladice. Ve slováckých vesnicích přetrvává zvyk, že například padesátníci či šedesátníci se oblékají do kroje na slavnostní mši a je tam jasně vidět, že muži i ženy oblečení do kroje hned září barvami.“

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související