Končí platnost desítek tisíc řidičáků. Na jihu Moravy se musí za měsíc vyměnit 30 tisíc průkazů

Kvůli výměně řidičských průkazů míří na úřady na jihu Moravy a Zlínsku rekordní počet žadatelů. Platnost dokladu končí desítkám tisíc lidí. Nejméně vyměněných průkazů je u seniorů.

Do konce roku by na úřady na jihu Moravy kvůli výměně řidičských průkazů mělo zamířit ještě téměř 30 tisíc lidí. A na Zlínsku jde o 16 tisíc nevyměněných řidičských průkazů. Vyplývá to ze statistik ministerstva. Vyměnit se musí průkazy, které byly vydány v roce 2007 s dobou platnosti na 10 let.

Skoro polovina z těchto řidičů patří do kategorie starší šedesáti let. Na Zlínsku si tak průkaz nevyřídilo osm tisíc seniorů.

Na většině úřadů s rozšířenou působností, kam si lidé pro řidičské průkazy chodí, s větším množstvím žádostí v letošním roce počítali a v úředních hodinách posílili provoz na přepážkách pro vyřízení řidičských průkazů.

Například v Brně, se osvědčil systém, kdy lidé předem na stránkách magistrátu vidí, jestli byla už jejich žádost vyřízená. A jestli tedy má smysl na úřad vůbec chodit. Fronty proto nezaznamenali.

Lidé k vyřízení nového dokladu potřebují starý řidičský průkaz, doklad totožnosti, příslušná žádost a také aktuální fotka.

Úředníci doporučují vyrazit na úřad s měsíčním předstihem. Průměrně vyřízení žádosti trvá asi 20 dnů, 5 dnů v tom zrychleném řízení za příplatek 500 korun. Jinak nový průkaz nestojí nic.

Od 65 let mají řidiči povinnost jednou za dva roky podstoupit prohlídku u lékaře, který určí, zda jsou způsobilí k řízení nebo ne. Potvrzení pak musí předložit policistům při silniční kontrole.

autoři: Alžběta Nečasová , Tomáš Fránek
Spustit audio