Jan Konopásek: Největší odměnou mi je uznání od mých idolů

20. duben 2016
Rendez-vous

Letošním laureátem Ceny Gustava Broma se stal český muzikant světového formátu Jan Konopásek. Ve studiu si s ním povídal Jiří Plocek a legendární jazzman vzpomínal na Brno, Karla Krautgartnera i své hudební začátky.

Jan Konopásek letos získal skleněnou plaketu za celoživotní přínos a významné dílo v oblasti jazzové hudby jako předčasný dárek k blížícím se pětaosmdesátým narozeninám.

Legendární saxofonista, flétnista a skladatel, parťák Karla Velebného z počátku 60. let, který posléze emigroval do Německa a do Spojených států amerických.

Na seznamu svých angažmá má řadu slavných jmen: Karel Krautgartner, Stan Kenton, Buddy Rich, Guy Lombardo. V rozhovoru s Jiřím Plockem ale vzpomínal i na svá dětská léta strávená v Brně.

Jan Konopásek ve studiu Českého rozhlasu Brno

A vzpomínal i na Gustava Broma a jeho orchestr. „To jsem byl ještě amatérský muzikant. Ta kapela mě tehdy ohromila, hlavně ten způsob aranžování. Když jsem se pak stal nějakým zázrakem profesionálním hudebníkem a ti muzikanti byli vlastně mými kolegy, to bylo něco nepředstavitelného," vzpomínal v rozhovoru Konopásek.

Za největší životní ocenění ale označil fakt, že hudebníci, které považoval za hvězdy, se stali jeho kolegy. A že mnozí z nich oceňovali jeho práci. „To, že jsem u těchto lidí docílil uznání, je nad všechny odměny," poznamenal Konopásek.

Všichni nominovaní jsou vítězi

Letošní ročník ankety byl již devatenáctý. Hlasují v ní hudebníci, publicisté, producenti, redaktoři i pořadatelé festivalů. Na anketě spolupravuje s Českým rozhlasem Brno i festival Jazzfest Brno.

„Od dětství nám (Jan Konopásek) byl a dodnes je velkým vzorem muzikality, srdnatosti a odvahy," konstatoval jeden z hlasujících, hudebník Přemysl Tomšíček. Pro Jaromíra Honzáka a Davida Dorůžku je Jan Konopásek ojedinělým českým představitelem jazzu světového formátu.

Legendární hudebník převzal cenu z rukou ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého na nedělním koncertě JazzFestu. V úterý pak přijal pozvání do odpoledního Rendez-vous, kde si povídal s Jiřím Plockem.

Cena Gustava Broma - plaketa pro laureáta

Další příčky v letošní anketě obsadili Matúš Jakabčic a Vladimír Kouřil. Hlasy ale v nominaci obdrželi i Juraj Bartoš, Tibor Lenský, Petr Ostrouchov, Jana Koubková, Pavel Klikar nebo Vilém Spilka.

„Pomyslným vítězem je v podstatě každý, jehož jméno se objeví v nominacích. To totiž znamená, že dotyčný zanechal svou činností nesmazatelnou stopu na poli českého a slovenského jazzu," poznamenal k anketě hudební dramaturg Českého rozhlasu Brno Jiří Plocek.

autor: ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.