Jak se zachovat při setkání s medvědem? Se zoologem Martinem Duľou o velkých šelmách ve volné přírodě

5. prosinec 2022

Expert na velké šelmy Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně se intenzivně věnuje terénnímu výzkumu šelem v podmínkách střední Evropy.

zoolog Martin Duľa

Jak se dívá na soukromé vlastnictví šelem? „Zvířata potřebují přirozený biotop. Jsou nevyzpytatelná a mohou se zachovat v jakékoliv situaci pudově. A to je vlastně ten problém, proč by se šelmy neměly chovat v zajetí,“ myslí si zoolog Duľa. I když tygr vyrůstá s majitelem/chovatelem od malička, může v něm převládnout divoká povaha a dojít u zvířete ke zkratu.

K většině střetů s medvědy dochází kvůli ochraně mláďat. „Nejdůležitější je neutíkat. Medvěd si to může vyhodnotit jako kořist. Když už dojde k nějakému střetu, tak je nutné si chránit životně důležité orgány – lehnout si, chránit si břicho, temeno hlavy.“

Jakého věku se velké šelmy dožívají ve volné přírodě? Jaká z velkých šelem se umí nejlépe přizpůsobit změnám, které v krajině vytváří člověk? Co dělat při setkání s medvědem? A kam se poděl rys Kryštof z Moravského krasu? Poslechněte si Apetýt s Lucií Hostačnou.

Spustit audio

Související