Host Apetýtu: Mojmír Stránský

16. listopad 2021

Mojmír Stránský ve 13 letech s rodinou emigroval do Rakouska. Dnes učí dějepis na česko-rakouském gymnáziu Komenský ve Vídni, působí na Institutu východoevropských studií Vídeňské univerzity a také se angažuje v menšinových spolcích jako je Slovanská Beseda anebo hudební spolek Lumír.

Do dnešního dne si uchoval krásnou češtinu, kterou využívá na dvojjazyčném gymnáziu a jak sám říká, čeština se opět plně rozhořela ve Vídni a je to velmi výhodný jazyk. „Čeština se stala jazykem, který se začal vyplácet. V Rakousku jsou různé firmy, které potřebují schopné lidi a ti by měli zvládnout nejenom jazyk, ale také kulturního prostoru,“ osvětluje situaci učitel Mojmír Stránský.

Škola, ve které učí, patří ve Vídni mezi deset nejlepších ve městě. „Navštěvuje ji hodně sourozenců, kteří se navzájem kontrolují. Je taky fajn, že si škola, ačkoliv se hodně  rozrůstá, zachovala rodinný charakter.“

Kudy vedla jeho cesta za pedagogický pultík? Co všechno musí mít dobrý učitel, aby zaujal děti ze dvou odlišných zemí, byl pro ně autoritou a současně neztratil jejich sympatie? Poslechněte si záznam Apetýtu s Lucií Hostačnou.

autor: Lucie Hostačná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.