FOTO: Na Havranickém vřesovišti v Podyjí pobíhají nově narozená hříbata divokých koní

Klisny v Národním parku Podyjí v těchto dnech postupně rodí první hříbata. Na Havranickém vřesovišti po pastvinách pobíhají první dvě, další dvě by se měla ještě narodit.

Podle ochranářů si divocí koně dovezení z anglického Exmooru na podnebí jižní Moravy rychle zvykli.

„Hříbatům se tu daří, teď zrovna zapršelo, je čerstvá tráva, takže se spíš pasou, než pobíhají,“ říká Miloslav Jirků, který na Havranickém vřesovišti obstarává odborný dohled koordinace pastvy. U porodů klisen nezasahují, zatím to prý nebylo potřeba. „Ani v jednom případě se nestalo, že by klisna měla s porodem nějaký problém,“ dodává Jirků.

Exmoorští koně se na vřesovišti jeví jako prospěšní. „Já jsem si třeba hned všiml, jak tady ubývají vysoké trávy, ty husté porosty řídnou, postupně ta tráva mizí,“ říká Robert Stejskal ze Správy Národního parku Podyjí.

Při procházení pastvinou tu člověk najde samozřejmě koní trus. Miloslav Jirků k tomu zmiňuje jednu zajímavost. „Tady ta hromádka vypadá jako by byla posypaná pilinami, to jsou vlastně jenom hrubé částečky z trusu. Ukazuje to, že tuhle tu hromádku koblížku už odstraňují hovniválové. Koním totiž nedáváme přípravky proti parazitům. Díky tomu není koňský trus jedovatý a žije v něm spousta chrobáků, kteří nám ty pastviny udržují čisté.“

Aktuálně se na Havranickém vřesovišti pase sedm koní – dvě hříbata a pět dospělých koní. „Prozatím počítáme s tím, že zde budou jenom hříbata do jednoho až dvou let věku. Zůstane tady trvale to základní stádo pěti koní. Co se týče odjezdu hříbat, uvidíme podle toho, kolik zde bude pastvy. Buď už první podzim, nebo druhý podzim jejich života,“ uzavírá Jirků.

Hříbata divokých koní se rodí také na nedaleké pastvině v Mašovicích. Také tam už běhají dva nové přírůstky. Ochranáři ale žádají, aby lidé nechali zvířata v klidu, nerušil je a ničím je nekrmil.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související