Do Kerska jezdil Hrabal psát i krmit kočky, teď se jeho chata otevírá návštěvníkům

17. květen 2024

Kersko na Nymbursku je malá osada v lesích – a nebýt toho, že tu měl chatu Bohumil Hrabal, věděli by o ní pouze místní. Chata je teď čerstvě opravená a v podobě, ve které ji spisovatel využíval – a návštěvníci se do ní mohou vypravit na prohlídku. Objekt bude součástí expozic Polabského muzea.

Bohumil Hrabal si s manželkou chatu koupili na podzim 1965. Vzápětí se pustili do úprav. „Postavili patro a přistavěli garáž, protože Bohumil Hrabal byl milovník aut. Nad garáží vznikla prosklená veranda, které Hrabal říkal vechtrovna,“ popisuje ředitel Polabského muzea Jan Vinduška. Z verandy měl spisovatel výhled na příjezdovou cestu k chatě, takže viděl, kdo k němu přichází. „Jestliže se s tou návštěvou nechtěl setkat, tak chatu rychle opustil po terase a bočním schodišti,“ usmívá se Jan Vinduška.

Chata Bohumila Hrabala v Kersku

K malé stavbě s jednou místností a kuchyňským koutem patřil i velký pozemek v lese. Polabské muzeum začalo s opravami loni na podzim poté, co objekt od soukromého majitele koupil za 10 milionů korun Středočeský kraj. Práce stály asi 6 milionů korun. „Museli jsme obnovit terasu, která před pár lety dožila a poslední majitel chaty ji odstranil. Dál jsme přistavěli kůlničku a obnovili prvky natřené takzvanou vagónovou zelení. Tahle barva – to jsou vzpomínky na to, když Hrabal působil na dráze,“ vysvětluje Jan Vinduška.

V chatě vzniklo muzeum domu

Místnost v přízemí sloužila jako kuchyně i obývák současně. Návštěvníci zde uvidí malovanou skříň, lavičku pod oknem, stůl s lavicí, malovanou truhlu a palandu. Podle fotografií to bylo kdysi zařízeno právě tak. Nábytek se naštěstí dochoval v garáži chaty. „Našli jsme vlastně poklad,“ vzpomíná Jan Vinduška. Po Hrabalovi zůstal v chatě i chomout pro koně i rolničky nebo polička s parožím. V patře bude k vidění původní šicí stroj, který spisovateli sloužil jako odkládací stůl. 

Hrabalova chata v Kersku

Návštěvníci tak v nově otevřené expozici uvidí skutečný dobový nábytek a zařízení, ve kterém Hrabalovi pobývali, když se na chatu vypravili z Prahy. Naopak nedočkají se písemností nebo knih, které spisovatel v Kersku nemíval a jež si budou moct zájemci prohlédnout po dokončení rekonstrukce muzea v Nymburce. „V Kersku by to neměla být standardní muzejní expozice. My tady vytváříme muzeum domu. Vybavení odpovídá zhruba přelomu osmdesátých a devadesátých let, tak, jak chaty bývají zařízeny. Tam se vždycky odvážely věci, které v té domácnosti nesloužily. Návštěvníci prostě přijdou na návštěvu na chatu, kde pobývá Bohumil Hrabal,“ říká Jan Vinduška.

Na prohlídku je vždy nutné rezervovat si místo

Muzeum chce v nejbližší době zkultivovat pozemek kolem chaty, vyčistit zahradu a ošetřit stromy. Brzy by také měla začít fungovat mobilní aplikace, díky které lidé zjistí, jak okolí chaty vypadalo.K chatě se můžete jednoduše vypravit autobusem – ten vás vysadí přímo na zastávce Hrabalova. Právě takto sem spisovatel každý den z pražských Kobylis jezdíval ve stáří, když už tu nepobýval přes noc, aby nakrmil houf svých koček. Hrabalovi sousedé si zahráli dokonce v Menzelově filmu Slavnosti sněženek, natočeném právě podle Hrabalovy knihy. 

Chata Bohumila Hrabala v Kersku

Návštěvníci budou procházet chatu s průvodcem a budou pouštěni po sedmičlenných skupinkách. Prohlídka bude jednosměrná: po vystoupání do patra půjdou lidé přes vechtrovnu a terasu po schodech dolů. Pracovníci muzea upozorňují, že v okolí chaty bude jen omezený počet míst k parkování, a doporučují, aby lidé přišli pokud možno procházkou a pěšky. Na prohlídku je nutné si vždy rezervovat místo, a to přes webové stránky Polabského muzea. V okolí lze také projít Naučnou stezkou Bohumila Hrabala.

Spustit audio

Související