Co pít při běhu? Lák z okurek! Podle experta na sportovní výživu se jeví jako velmi slibný „doplněk“

30. duben 2024

Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout. Tak se jmenuje knížka, v níž Aleš Dvořák kombinuje beletrii se zkušenostmi amatérského sportovce, ale i profesionálního vědce, specialisty na sportovní výživu. Té se věnuje v ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ale i ve svých dalších publikacích jako Z hospody na maraton nebo Do formy! Biochemii sportu a výživy také vyučuje. A sám praktikuje.

„My jako lidstvo ročně utratíme deset miliard dolarů za výživové doplňky, přičemž sportovní věda nám ukazuje, že většina z nich nefunguje,“ podotýká Aleš Dvořák. „Ale je zajímavé, že jako velmi slibný ‚doplněk‘ se teď jeví lák z okurek. Zvlášť pro vytrvalostní běžce na delší tratě!“

Podle Aleše Dvořáka to lze vysvětlit: „Když se potíme, přicházíme o hodně sodíku a chloridu, v podstatě o kuchyňskou sůl. A lák je dost slaný. Dalším faktem je, že obsahuje organické anionty, které nám lehce zvyšují pH. A protože běh pH zase snižuje, tak se to vyrovnává a tělo je ve větší pohodě.“

Aleš Dvořák, odborník na sportovní výživu

„Jen tedy lák z okurek zatím není dostatečně prozkoumaný na to, abychom mohli říct, že to jednoznačně funguje. Ale je to na velmi slibné cestě,“ dodává.

Jestli kroutíte hlavou nad tím, jak na tohle někdo přišel, tak i specialista na sportovní výživu se zpočátku divil. „Byl jsem dvakrát na maratonu v rakouských Alpách, kde se běží k ledovci Dachstein a dolů do údolí. Říká se tomu skyrunning, protože tam musí být výrazné převýšení. A tam dávají účastníkům lák z okurek úplně přirozeně. Mají tam vždycky colu, vodu, ionťák a okurky. Když jsem se s tím setkal poprvé, tak jsem si říkal, tady má asi někdo kocovinu,“ vypráví.

Aleš Dvořák ale brzy zjistil, že takzvaný „pickle juice“ už patří mnohde ke standardu. A to, na co si zřejmě přišli lidé sami a náhodou, už popisují seriózní vědecké práce. „Objevil jsem stránky, které zpracoval australský institut sportu – a které bych i doporučil lidem, kteří se o sportovní výživu zajímají – a tam mají hezky zpracované kategorie doplňků stravy od těch, které jednoznačně fungují, přes ty, které jsou slibné, k těm, které nefungují, až po zapovězené látky včetně steroidů a podobně,“ popisuje.

Celý rozhovor s odborníkem na sportovní výživu Alešem Dvořákem si poslechněte online.

Spustit audio

Související