Archeologové odkryli v Mikulčicích údajný Metodějův hrob

22. červenec 2011

Po pětapadesáti letech začali archeologové znovu odkrývat základy velkomoravské baziliky u Mikulčic, kde měl být podle písemných pramenů pohřben i svatý Metoděj. Účelem revizního průzkumu ovšem není potvrdit existenci jeho hrobu, ale přesněji určit datování, stavební vývoj, konstrukce a materiály unikátního komplexu desítky kostelů z 9. století v této lokalitě.

„Jde o jednu z posledních možností, do dvou let mají být základy baziliky v rámci projektu Archeologický park Mikulčice-Kopčany zvýrazněny pevnými nadzemními zídkami,“ vysvětluje vedoucí archeologického pracoviště Lumír Poláček.

Archeologové ale neočekávají, že by při revizním průzkumu základů velkomoravské baziliky objevili důkazy existence hrobu svatého Metoděje. Ten měl být podle dochovaných písemných pramenů pohřben ve zdi chrámu, mikulčická bazilika je přitom největší církevní stavbou na Moravě z tohoto období.

Všechna potenciální místa byla důkladně prozkoumána už v minulosti a ani detailnější vykopávky nemusí najít další indicie pro či proti. „Nejistá je i spolehlivost písemných pramenů,“ zdůrazňuje Poláček, „Metoděj mohl být svými žáky odnesen.“

autor: hol
Spustit audio